Kort nyt - marts 2010
.
26. marts 2010 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Domaine
des Sénéchaux Dette domæne er foreløbig det eneste i Chateauneuf du Pape, der ejes af en "slotsejer" fra Bordeaux - Jean-Michel Cazes, Chateau Lynch-Bages, som købte stedet i 2006. Jeg var fuldt ud tilfreds med at nøjes med manageren under mit besøg. Bernard Tranchecoste har været manager/vinmager på stedet siden 1998, altså også under den tidligere ejer Pascal Roux (dengang også ejer af Chateau du Trignon i Gigondas). Hr Cazes synes ikke at ville ændre noget særligt på Senechaux. Tranchecoste er ikke meget for at lave en specialcuvée, og har fået overbevist Cazes om, at det kan vente. Både den røde og den hvide Chateauneuf du Pape er af god kvalitet. Vi smagte rød 06 og 07 samt hvid 08 og 09. Den røde koster 28,40€, og det er måske lige i overkanten. Jeg har nu fået illustrationer, så jeg kan få lavet en anstændig side om domænet, som jeg ikke har besøgt før. Næste aftale var med Claire Michel, datteren på Le Vieux Donjon. Et eller andet var svipset - jeg skal hjem til min sædvanlige indbakke, før jeg kan afgøre, om det er mig, der har begået en fejl. I hvert fald mødte vi ikke Claire. En venlig dame på stedet kørte rundt med os i et forsøg på at finde hende, men det lykkedes ikke. Jag fandt da ud af, hvor kælderen på Route de Couthezon er placeret. Den sidste eftermiddag på denne tur brugte vi til en udflugt østpå. Vi har det sidste års tid mange gange nydt Ventoux 2006 fra Chateau Unang. De sælger nu 2007, og så var det et godt mål for at købe de sidste flasker. |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
25. marts 2010 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Brotte Cyril Tisopulot, der siden 2003 har været ansvarlig ønolog og vinmager for alle vine, der fremstilles i det store negociantfirma, henvendte sig for nogle måneder siden og fortalte, at han arbejdede sammen med Philippe Cambie vedrørende vinene fra Domaine Barville, som er firmaets bedste vin, der laves fra marker, som ejes af Laurent Brottes mor, Christiane Amouroux. Mailvekslingen mundede ud i en aftale om at besøge stedet. Vi så kældrene, der ligger lidt nord for udsalget og Vinmuseet - lige over for Domaine Juliette Avril. Der kan laves megen vin i disse omfattende kældre, bl.a. laves der årligt 500.000 flasker af Fiole du Pape. Her var vi fri for at smage Chateauneuf du Pape 2008. Al vin fra Barville og købt Chateauneuf 2008 bliver blandet i Fiole du Pape, der jo netop er lavet på blanding fra flere årgange. Smart måde at komme uden om en svag årgang. Man har overkapacitet i kælderen, så nyetablerede producenter, der ikke selv har fået bygget kældre kan få deres vin lavet her - med eller uden rådgivende bistand fra Brotte firmaet. Dagens næste besøg gælder tilfældigvis en sådan nyetableret producent. Vinene fra Domaine Barville er på den gode side af gennemsnittet i Chateauneuf du Pape. Domaine Julien Masquin Chateau Rayas Vidste du, at verdens eneste gastronomiske universitet ligger i Pollenzo i Italien? En gruppe studerende besøgte Chateauneuf samtidig med os. Onsdag aften mødtes vi tilfældigt på Verger des Papes og blev inviteret til at deltage i denne torsdag aftens seance på Chateau Vaudieu. De studerende på universitet kommer fra mange europæiske lande. Jeg har endnu ikke fuldt ud fattet, hvad studiet går ud på, men det kan f.eks. lede frem til konsulentstillinger i restauranter eller livsstilsforetagender, hvor de studerende så kan rådgive om anskaffelse af de bedste råvarer eller evt. iværksætte promoveringskampagner for den virksomhed, de nu er ansat i. Måske er det ikke helt rigtigt opfattet, men man kan selv læse mere på http://www.unisg.it/welcome_eng.lasso For det første var det meget interessant at møde og tale med mange af de unge mennesker. De skal efter hjemkomsten skrive rapport, bl. a. om rhonevine, så jeg kom af med alle mine resterende visitkort. For det andet var det rigtigt hyggeligt
at deltage i en uformel smagning med påfølgende spisning på Chateau de
Vaudieu - selvfølgelig med masser af god vin. |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
24. marts 2010 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Clos
des Papes. Det var første gang jeg mødte Paul-Vincent Avril og første gang jeg følte mig velkommen på domænet. Heldigvis taler Avril udmærket engelsk, og han fortalte næsten uafbrudt i en time om stedets vine. Jeg fik rettet mange misforståelser i løbet af besøget. Domænet vil først blive certificeret biologisk fra 2010 - man startede konverteringen i 2007. Jeg skrev for nogen tid siden i kort nyt, at nu havde jeg fundet ud af, hvordan det gik til, at man på stedet kan holde en så høj kvalitet år for år. man solgte en varierende del af høsten til negociant. Det er ikke tilfældet. Man vinificerer og aftapper hele produktionen på stedet. Det, der varierer fra år til år, er udbyttet. I et lidt svagt år som 2008 er det nedsat ved grøn høst og kraftig sortering til 17 hl./ha. I 2009 er det 19,5 ha. grundet de meget små druer. I 2007 var det 25 hl. ha. Det højeste udbytte man har haft på domænet. Det er også forkert, som jeg siger på siden om stedet, at Petit Vin d'Avril er deklassificeret Chateauneuf du Pape. Denne vin laves fra 5 ha. tæt ved Rhonefloden, som er uden for alle appellationer. Jeg har også taget fejl af rødvinen fra stedet. Jeg havde for en halv snes år en kasse fra 1997. Disse vine blev jeg aldrig gode venner med. Derfor har jeg været lidt skeptisk. Det er sjældent man har lejlighed til at smage netop denne vin - i de kredse jeg færdes i. Vi smagte i dag rød 2004 og 2007. Det var begge pragtfulde vine. 2007 var bestemt den bedste. Der var overhovedet ingen mindelser om mangel på syre, som det ofte kan være tilfældet for store vine fra denne årgang. I sine unge dage gennemgik Avril en fuld ønologisk uddannelse (5-årig dengang) i Bourgogne. Siden da har hans mål været at fremstille vine med bourgondisk finesse fra Clos des Papes. Jeg er ikke velkendt med Bourgogne, men vil tro, at Avril er lykkedes med sit projekt. Jeg kan i hvert fald bekræfte, at vinene har finesse. Vi smagte også en ung og en mere moden hvidvin - årg. 2009 og 2001. Det er en smagssag, hvad man foretrækker, men de er meget forskellige, ikke på grund af årgangen, men på grund af alderen. Vi kunne ikke smage 2008 og 2009, for de var på rundtur i kælderen for øjeblikket. 2008 aftappes om 14 dage, og 2009 er på vej fra cementtankene til færdiglagring i foudres. Jeg føler, at jeg mødte en stor personlighed og en rigtig dygtig producent og var meget glad for at få lov at opleve manden. Domaine du
Monpertuis Domaine de la Biscarelle Chateau de Montfaucon Verden er sommetider mindre end man troede. Her i aften var Ulla og jeg på Verger des Papes for at
spise (Man spiser altså godt der - jeg vil mene, at det er det bedste (betalelige)
spisested i Chateauneuf du Pape) |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
23. marts 2010 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4
besøg i Rasteau og et besøg hos en ny producent i Cairanne
Domaine de la Girardiere Domaine Roche Lad mig bruge denne lejlighed til at referere, hvad man
mente i Rasteau om Cairannes muligheder for i nær fremtid at blive CRU.
Uden på nogen måde at angive kilder ved navn, tør jeg godt antyde, at
man i Rasteau mente, at det kunne tage adskillige år for Cairanne at nå
derhen, hvor Rasteau er i dag. En væsentlig grund skulle være, at
kooperativet ikke er særlig interesseret i sagen. Domaine Beau Mistral
/ Domaine des Banquettes På Banquettes er det Rasteau Cuvée Anaïs der adskiller sig pris- og kvalitetsmæssiget. Set under ét føler jeg, at det er svært at retfærdiggøre de høje priser for de bedste cuvéer, men det er selvfølgelig et spørgsmål om smag og vilje til at trække på kontoen. Domaine la Collière
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
22. marts 2010 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Der
blev lige tid til et enkelt besøg efter den store smagning Besøget gjaldt Jean Pierre Bertrand på Domaine Grand Nicolet. Eftersom Bertrand ikke taler engelsk overhovedet, havde jeg allieret mig med hans agent, Christophe Mingeaud fra Vinergie. Christophe gjorde sig virkelig anstrengelser for at promovere 2008 - Cotes du Rhone. Det kom han ikke langt med. For en € mere kan man købe Rasteau 2007, som smager aldeles dejligt. Det er ikke så tit man møder en producent, der udover at aftappe selv også sælger til både kooperativ og negociant. Bertrand råder over 30 ha. Druer fra ca. 10 ha. afleveres til kooperativet, og vin fra ca. 8 ha. sælges til negociant. Der er da nok ingen tvivl om, at den bedste del går til egen aftapning. Den Cotes du Rhone, der har været lavet på stedet er kommet fra marker i Cotes du Rhone Village Rasteau. Efter ophøjelsen til CRU vil 4 ha. af Bertrands marker blive Cotes du Rhone, så måske vil hans Cotes du Rhone ændre sig en smule fremover. Jeg har p.t. sagt på siden om stedet, at der laves en Rasteau og en Rasteau Vieilles Vignes. Dette er én og samme vin, der af hensyn til importør, kaldes noget forskelligt. |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mandagen
bød på Rasteau Festival Miléssime 2009 Her var der lejlighed til at smage Rasteauvine i årgang 2009 fra 26 domæner. Min kone Ulla og jeg nåede at smage og vurdere 45 vine fra 23 domæner, men så orkede vi ikke de tre sidste. Jeg nævner udtrykkeligt Ulla, for hun var nødt til at være overdommer, når vi afgav vurderinger - jfr. bemærkninger under 12. marts. Jeg føler mig nu ret tryg ved, hvad vi fandt frem til. Overordnet havde vinene en temmelig (ensartet) høj kvalitet. På ét punkt overgår de 2007. Der er mere mineralitet og/eller syre. Jeg kan ikke i øjeblikket finde et eller andet ømt punkt for denne årgang. Ingen af de smagte vine var aftappede, og nogle af dem vil først blive det om et år eller mere. Der var enkelte af vinene, der prikkede lidt. Den malolatiske gæring var ikke overstået. I enkelte tilfælde måske endda ikke den alkoholiske gæring. Det har været en kold vinter, og det fremmer ikke vinenes modning. Til højre de vurderede vine i meget kort form - hvis der er smagt f.eks. 3 vine, anføres point i smagningens rækkefølge. Herunder nogle af producenterne: |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
.. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | . | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | . | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
.. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nu
skulle det være sikkert, at Rasteau opnår CRU-status
De tre personer på billedet t.h. må siges at have fingeren på pulsen vedr. spørgsmålet om CRU-status. Under en middag i Vaison søndag aften (21.3.) kunne de oplyse, at der nu kun mangler endelig godkendelse i et organ under INAO, der samles i juni og i november for endeligt at godkende appellationsændringer. I Rasteau håber man, at det sker i juni, for man vil gerne starte CRU-status med en rigtig god årgang - 2009. Lokalt er der opnået enighed. INAO har givet sig en smule fra de grænsekrav, man var fremme med tidligere. Der vil kunne blive tale om 10-15% mindre areal i Rasteau end i Cotes du Rhone Village Rasteau. Det siges at have spillet en stor rolle for enigheden lokalt, at kooperativet har spillet en meget aktiv rolle. Kooperativet i Rasteau er meget vellidt blandt private producenter i byen, og man er meget fleksibel med at tillade egen aftapning samtidig med at en del af produktionen afhændes til kooperativet. Nu venter alle blot på INAO, og ingen synes at
være utilfredse.
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
12. marts 2010 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Der
er gået 14 dage uden megen larm her i Kort nyt. Jeg har været en tur på
hospitalet med et ret voldsomt virusangreb, der krævede en meget voldsomt
antibiotikakur, der bl. a. har medført, at mit smageapparat er i totalt
uorden. Alligevel har jeg i dag besluttet at gennemføre et planlagt besøg i Rhone i næste uge. Der var aftalt så mange spændende besøg, at det var meget svært bare at meddele, at det ikke blev til noget. Jeg vil formentlig ikke nå at få smageapparatet i orden, så jeg kan fortælle om, hvordan vinene smager, men jeg må søge at få "prøver" med hjem til senere "anmeldelse" og så koncentrere mig om fotos og facts i øvrigt. Plan kan ses herunder. .
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Arkiv: